A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Bálint Anna
2024.03.20.

A tűzvédelmi nyílászárok karbantartásáról

Az épületek tervezése, kivitelezése során a tűzvédelmi szempontokat különösen szem előtt kell tartani. Zöldberuházás esetén a logisztikai és gyárépületek tűzvédelmi nyílászáróit a rendelkező jogszabályoknak megfelelően az építési kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi munkarészében előírják. Szigorú szabályok vonatkoznak a tűzgátló kapuk és ajtókra vonatkozóan.

De mi a helyzet a meglévő tűzvédelmi nyílászárokkal? Milyen gyakran kell karbantartani, mikor kell cserélni?

A berendezések használatuk során elhasználódnak, azonban rendszeres karbantartás mellett (ciklusideje: 6 hónap) termék életciklusuk meghosszabbítható. A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) meghatározása szerint a tűzgátló nyílászárók átlagos élettartama 25 év – amennyiben a gyártó másképp nem rendelkezik. Amennyiben a meghatározott időtartam lejárt, úgy a berendezéseket biztonsági okokból fél éven belül cserélni szükséges.

Érdeklődik? Kattintson ide.

A tűzvédelmi nyílászárókra vonatkozó jogszabályok

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI), és a MABISZ Tűzvédelmi Ajánlásainak figyelembevételével (a létesítmények, építmények, építményrészek tervezése és kivitelezése, átalakítása, bővítése, korszerűsítése, helyreállítása, felújítása, használata, a rendeltetés módosítása, a beépített tűzvédelmi berendezés létesítése, átalakítása, megszüntetése, használata, gép, berendezés, eszköz használata, tárolása, anyagok előállítása, használata, tárolása és más, tűzvédelmet érintő használat, tevékenység során) a tűz elleni védekezésről gondoskodni kell. A védelmi célok fő területei az életvédelem és az értékvédelem. Az épületkomplexumokban keletkező tűz esetén az emberélet megóvása elsőbbséget élvez az anyagokban és magában az épületben keletkező károk mérséklésével szemben.

Az épület tűzszakaszokra bontása elkülöníti egymástól az épület egymás melletti zónáit, biztonságos menekülési és mentési útvonalakat hozva létre. A tűzgátló építményszerkezetek meghatározott ideig meggátolják a tűz átterjedését az általuk elválasztott térrészek között. A tűzgátló építményszerkezetek körébe tartoznak a tűzgátló lezárások és nyílászárók. Az esztétikai elvárások és a célszerűség egyensúlyának megteremtése kihívást jelent az építészek számára. Például hogyan valósítható meg egy válaszfalak nélküli nagyméretű nyitott tér úgy, hogy a szigorú tűzvédelmi szabályoknak megfelelően az épületben tűzszakasz elhatárolások vagy nagyméretű füstgátak legyenek elhelyezve.

További információért kattintson ide.

További bejegyzések

STÖBICH Fire Multi Detector
Hatékony tűzvédelem, intelligens információfeldolgozás az aktív tűzvédelmi duplakamerával
A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek
A STÖBICH tűzgátló építményszerkezetek meghatározott ideig meggátolják a tűz átterjedését az általuk elválasztott térrészek között…
Tervezői szabadság a STÖBICH textil tűzvédelmi megoldásokkal
A modern építészet, a nagy belmagasság, az egyedi design és a tűzvédelmi előírások összeegyeztethetők…
Innovatív, láthatatlan, rugalmas tűzvédelem
A textil tűzvédelmi megoldások hatékony védelmet nyújtanak…

STÖBICH TŰZ- és FÜSTGÁTLÓ MEGOLDÁSOK TÖBB MINT 10 ÉVE MAGYARORSZÁGON

Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk a tervezéstől a telepítésen át a szakszerű tervezett karbantartásig

Keresse bizalommal szakértő mérnökeinket, állunk rendelkezésére

Az EFAFLEX Hungária Kft. több mint 10 év STÖBICH alkalmazási, telepítési és karbantartási tapasztalattal a STÖBICH füst- és tűzgátló megoldások magyarországi képviselője.
Kapcsolat
EFAFLEX Hungária Kft. © 2024 Miden jog fenntartva